Öljyt ruoan valmistuksessa – suuri Öljyopas
Öljyt ruoan valmistuksessa – suuri Öljyopas
Suuri öljyopas keittiöön. Tämän artikkelin luettuasi et välttämättä osaa “porata öljyä”, mutta tiedät kuinka ruokaöljyjä kannattaisi hyödyntää. Oikein valittu öljy vaikuttaa aikuisten oikeasti valmistamasi ruoan makuun. Jos jostain syystä et pidä jonkun öljyn mausta niin sitä ei ehkä kannata käyttää vaikka jokin resepti niin sanoo, vaan korvaa se omaan makuun ja tilanteeseen sopivaksi. Pari ajatusta kylmäpuristetusta öljystä.
Paistamiseen kylmäpuristettua öljyä ei ehkä kannata “tuhlata” koska se on aika korkealaatuista. Nauti mieluummin salaatin kera tai tee itsellesi ravintorikas juomashotti. Paistamiseen soveltuvat parhaiten kuumuutta kestävät öljyt. Öljyt jotka kestävät yli 218 asteen kuumuuden savuamatta ovat paistoöljyjä. Ikä ei ole öljylle sama asia kuin viinille vaan öljy kannattaa käyttää ennen päiväystä. Öljy härskiintyy jos sitä säilytetään kuukausia ja näin menettää ominaisuutensa lähes täydellisesti. Öljyn paras paikka on pimeä ja viileä tila. Jääkaapissa öljy sakkaantuu joka ei kuitenkaan vaikuta öljyn laatuun. Muista suojata öljy luonnon valolta.

Oliiviöljyjä on valtavasti erilaisia
K-Ruokakauppojen valikoimissa niitä on noin 50 erilaista. Kaupan hyllyiltä löytyy neitsytoliiviöljyjä, oliiviöljyjä ja maustettuja oliiviöljyjä. Neitsytoliiviöljyt jaetaan vielä kahteen ryhmään öljyhappopitoisuuden mukaan: kylmäpuristettu extra-neitsytoliiviöljy sekä neitsytoliiviöljy. Erilaisten oliiviöljyjen osuus koko öljyhyllystä on yli 40 prosenttia. Maustamattomat tavalliset- ja neitsytoliiviöljyt ovat merkittävä osa myynnistä, mutta myös maustetut öljyt ovat viime aikoina kasvattaneet osuuttaan. Sinne on tullut viimeisen vuoden aikana uutena mm. Pirkka Parhaat maustetut extra-neitsytoliiviöljyt. Maustetuista öljyistä suosituimpia ovat sitruuna ja basilika.
Valitse oliiviöljy käyttötarkoituksen mukaan
Perusoliiviöljy kestää parhaiten paistamista ja kuumia lämpötiloja ja on edullisempaa, kun käytetään isompia määriä. Valitse kaupassa pullo, jossa ei ole mainintaa neitsytoliiviöljystä.
Salaatin päälle sopivat laadukkaat ekstraneitsytoliiviöljyt tai maustetut oliiviöljyt, joilla voi tuoda makua salaattiin. Kokeile vaikka kreikkalaista tai italialaista neitsytoliiviöljyä tai basilikalla maustettua öljyä. Sitruunalla maustettu Pirkka Parhaat ekstraneitsytoliiviöljy on erinomainen valinta grillimarinadiin.
Oliiviöljyn suhteen ihmisillä on monia makuja, toiset tykkäävät vahvemmasta ja toiset miedommasta – kannattaa kokeilla rohkeasti erilaisia öljyjä. Yksi niistä on tryffelillä maustettu Pirkka Parhaat ekstraneitsytoliiviöljy.
Oliiviöljy on hyväksi sinulle!
Oliiviöljy sisältää Omega 6 -rasvahappoja sekä hieman Omega 3 -rasvahappoja. Siinä on myös luontaisia, terveydelle hyödyllisiä polyfenoleja, jotka suojaavat veren lipidejä hapettumiselta ja se kuuluukin ihan syystä sydänystävälliseen Välimeren ruokavalioon.
Öljyjä kannattaa vaihdella ja käyttää monipuolisesti juuri niiden erilaisten hyvien ominaisuuksiensa ansiosta. Oliiviöljyä pidetään euroopan tärkeimpänä ruokaöljynä ja sitä pidetään yhtenä terveellisimmistä öljyistä.
Extra-neitsytoliiviöljy on kaikista hintavin ja laadukkain oliiviöljy. Herkuttelun parhautta edustaa extra-neitsytoliiviöljy tuoretta leipää dipattaessa tai salaatinkastikkeessa pohjana.
Rypsi- ja rapsiölyt
Rypsi on Suomen tärkein öljykasvi. Rypsi- ja rapsiöljyt ovat ominaisuuksiltaan vastaavia ja ruoanlaitossa voi käyttää kumpaa itse haluaa. Molemmat ovat hyviä yleisöljyjä. Näitä voi käyttää ihan hyvin kuumennettaviin ja paistettaviin ruokiin samoin leivontaan. Ravintosisällöltään omega-3 rasvahappoja on noin 10% eli rasvahappokoostumus on hyvä. Rypsiöljystä löytyy kylmäpuristettu versio. Ne kestävät hieman huonommin kuumennusta, joten parhaat käyttötavat kylmäpuristetuille öljyille ovat salaatit ja kylmät kastikkeet. Öljyjen kylmäpuristus tapahtuu alle 50 asteen lämpötilassa. Öljy erotetaan siemenistä mekaanisesti puristamalla.
Auringonkukkaöljy
Ehkä paras yleisöljy, sillä Auringonkukkaöljy sopii lähes kaikkeen ruokaan ja ruoan valmistamiseen. Auringonkukkaöljy sietää erittäin hyvin korkeita lämpötiloja ja soveltuu siten uppopaistamiseen sekä makean ja suolaisen leivontaan.
Kurpitsansiemenöljy
Pähkinät ja aromikkuus on kurpitsansiemen öljyn ominaisuuksia. Paahdettuna kurpitsansiemenistä saadaan kirkasta sekä tummaa, ei niin hyvin juoksevaa öljyä. Sopii tuoresalaatteihin, juusto- ja lihaisiin salaatteihin kastikkeen muodossa.
Kookosöljy
Tutkijoiden sekä ravintoalan ammattilaisten keskuudessa kookosöljy jakaa mielipiteet kahtia sen terveellisyyden osalta. Kookosöljy sisältää poikkeuksellisen paljon tyydyttyneitä rasvahappoja joka tekee siitä epäterveellisen. Kookosöljy valmistetaan kookospähkinän hedelmälihasta. Kookosöljyn rasvahapot ovat pääosin tyydyttyneitä. Näin myös öljy on huoneenlämmössä kiinteää, mutta sulaa lämpimässä. Se kestää hyvin korkeita lämpötiloja ja soveltuu erityisen hyvin paistamiseen. Raakakakuissa kookosöljyä käytetään tuomaan rakennetta ja täyteläisyyttä kakkuun. Kookosöljy on erittäin suosittu munkkien paistamisessa, leivonnassa ja monen ruoan valmistamisessa jos maku on sinun suun myötäinen.
Maissiöljy
Miedon makuinen, vaalea ja tuoksuton öljy. Paistamiseen ja uppopaistamiseen soveltuva. Uppopaistamisen jälkeen öljyä voi suodattaa uutta käyttöä varten.
Pähkinä- ja manteliöljy
Valmistetaan mekaanisesti puristamalla ja on voimakkaan makuinen ja tuoksuinen. Sopii salaatteihin ja ruokien viimeistelyyn makua lisäämässä. Säilyvyys on huono ja suosittellaan jääkaappisäilytystä.
Pistaasiöljy
Pistaasiöljy on maukas, kevyen pähkinäarominen öljy. Sen maku tulee parhaiten esille pastan tai salaatin kastikkeena. Pistaasiöljy antaa hyvää makua myös leivonnaisiin.
Soijaöljy
Tämä vaaleankeltainen öljy on käytetyin öljy ihmiskunnan keskuudessa. Valmistusmenetelmät ovat kylmäpuristus- tai neitsytöljy. Allergikoiden on syytä olla tarkkana tämän tuotteen kanssa. Soijaöljy sopii melkein mihin tahansa ruoanlaittoon.
Seesamiöljy
Seesaminsiemenistä puristettu öljy on maukasta ja pähkinäistä. Seesamiöljystä puhuttaessa tarkoitetaan usein paahdetuista siemenistä valmistettua tummaa öljyä. Seesamiöljyä käytetään yleisesti mausteen tavoin aasialaisissa ruoissa kuten wokeissa. Aasiassa valmistetaan runsaasti seesamiöljyä paahdetuista siemenistä. Euroopassa toimitaan päinvastoin joten makueroja syntyy valmistusmaasta riippuen. Itämaisissa ruoissa käytetään vaalea seesamiöljyä paistamiseen ja tummaa taas maustamiseen. Tätä öljyä käytetään paljon mausteena ruonlaiton loppupuolella.
Avocadoöljy
Avocadoöljy syntyy hedelmälihaa puristamalla ja näin saadaan melko pehmeä ja miedon makuinen öljy. Avokadoöljy sisältää paljon E-vitamiinia. Se on maultaan pehmeän hedelmäistä ja avokadomaista. Avokadoöljy sopii mausteeksi, salaatteihin, ruoanlaittoon ja leivontaan ja se sopii erittäin hyvin paistamiseen korkean savuamispisteen ansiosta, 255 celsiusta.
Camelinaöljy
Tämä öljy on Suomessa kehitetty ruokaöljy. Camelinaöljy syntyy ruistankio-öljykasvin siemensitä kylmäpuristamalla. Sisältää runsaasti omega-3 rasvahappoja parantaen verenpainetta sekä sydänterveyttä. Kaikkeen ruoanlaittoon, kuumentamiseen sekä paistamiseen hyvin soveltuva öljy.
Miksi Pirkka ekstra neitsytoliiviöljy jähmettyy jääkaapissa?
Rasvojen jähmettyminen riippuu tuotteen rasvahappokoostumuksesta. Runsaasti tyydyttyneitä rasvahappoja sisältävät kiinteät rasvat, esimerkiksi kookosrasva, muuttuvat nestemäiseksi lämpötilan noustessa. Rasvat, jotka sisältävät paljon tyydyttymättömiä, erityisesti monityydyttymättömiä rasvahappoja, pysyvät nestemäisenä jääkaappilämpötilassa. Tällaisia rasvoja ovat muun muassa rypsi- ja auringonkukkaöljy. Oliiviöljyssä on vähemmän monityydyttymättömiä rasvahappoja kuin muissa kasviöljyissä. Siksi sen vuoksi oliiviöljy jähmettyy jääkaapissa, mutta muuttuu taas nestemäiseksi huoneenlämmössä. Jähmettyminen ei vaikuta öljyn laatuun tai käyttöominaisuuksiin.
Rypsiöljyresepti – Marinoidut kesäkurpitsaviipaleet.
Marinoidut kesäkurpitsaviipaleet sopivat mainiosti liharuokien lisäkkeeksi.
Ainekset
4 annosta
2 (n. 500 g)
kesäkurpitsaa
1/2dl Pirkka ekstra-neitsytoliiviöljyä
1/2dl rypsiöljyä
1/2dl valkoviinietikkaa
2rkl Pirkka juoksevaa hunajaa
1 valkosipulinkynsi
1/2tl suolaa
ripaus mustapippuria
1/2dl tuoretta basilikaa
Valmistus