Tee itse joulun marmeladikarkit
Moni on suunnitellut joulunaikaan valmistavansa marmeladikarkkeja, mutta suunnitelma jää ajatukseksi, koska kuvittelee niiden valmistamisen olevan liian vaikeaa. Todistamme kuinka helppoa valmistaminen todellisuudessa on.
Marmeladit ja varsinkin jouluiset marmeladimakeiset ovat joulun alla ihania lahjoja kyläpaikkoihin sekä työkavereille kahvihuoneeseen. Mitä antaa ihmiselle joululahjaksi jolla on jo kaikkea, itsetehdyt marmeladimakeiset yllättää jokaisen.
On tärkeä muistaa että vaikka valmistaminen on helppoa, niin ”kuivattamiseen” on hyvä varata reilusti aikaa, jopa kolme päivää, jotta marmeladikarkit voidaan sokeroida. Aidoimmat maut tulee marjoista, mutta ihan hyvin voi käyttää mehuja, hilloja ja soseita. Yleensä marmeladikarkit hyydytetään kasvipohjaisella agar agar jauheella/hiutaleilla jota saa apteekeista tai luontaistuotekaupoista sekä isoista Citymarketeista. Liivatejauho on myös ihan hyvä vaihtoehto. Löydät täältä lisää tietoa hyytelöjauheen ja agar agar jauheen käytöstä.
Agar-agar on merilevästä valmistettu hyytelöaine ja se sopii kasvissyöjille ja vegaaneille. Ennen vanhaan agar-agaria sai vain kokonaisina merilevän paloina, jolloin sitä piti ensin liottaa ja keittää kauan ennen kuin sitä pystyi käyttämään itse hyytelön valmistukseen. Nykyään agar-agaria saa valmiina hiutaleina ja näin marmeladien valmistaminen on helpottunut ja nopeutunut. Monissa valmiissa marmeladimakeisissa on käytetty talousvärejä. Alla olevat reseptit ovat kaikki luonnontuotteista koottu, joten voit valmistaa nämä herkut hyvillä mielin. Jos käytät valmiita soseita tai hilloja niin muista että ne saattavat sisältää tähkiä jotka on poistettava siivilöimällä ennen käyttöä.
Ja tässä hieman marmeladin taustaa.
Suomalaisessa ruokakulttuurissa marmeladi on tuttu lähinnä makeisista sekä lettujen, pannukakkujen, paahtoleipien tai voileipäkeksien päälle levitettävänä maun antajana. Marmeladin suurissa tuottajamaissa, kuten Englannissa ja Skotlannissa ja myös Etelä-Amerikassa sekä Etelä-Euroopassa, käyttö on huomattavasti laajempaa. Näissä maissa marmeladia levitetään esimerkiksi leivän päälle tai kahvileivoksiin sekä käytetään sekaisin makeissa ja suolaisissa resepteissä kakuista puhumattakaan. Näissä maissa marmeladia käyetään aamusta iltaan. Näissä maissa marmeladia tehdään myös huomattavasti laajemmin kotitalouksissa, jopa myyntiin asti. Syynä marmeladin laajempaan käyttöön muualla maailmassa on erilainen ruokakulttuuri ja raaka-aineena tarvittavien hedelmien huomattavasti helpompi saanti.
- agar agar jauheen keittoaika on muutaman minuutin, liian pitkä keittoaika heikentää hyytelöitymistä
-
käyttämällä reippaasti sokeria ei pitkää kuivatusvaihetta välttämättä tarvita ollenkaan
-
valmista mehua tai hilloa apuna käyttäen et tarvitse sokeria alkuunkaan niin paljon kuin pelkkää vettä ja sosetta käyttäessä
-
voit käyttää myös eteerisiä öljyjä joista suosituimpia ovat laventeli ja piparminttu (käytä vain tuotteita jotka ovat 100% koostumukseltaan)
- marmeladin valmistuksessa voi myös käyttää sitruuna- tai viinihapolla terästettyä omena tai päärynäsosetta
- piparkakkumauste ja kardemumma on kokeilemisen arvoisia mausteita jouluisiin marmeladikarkkeihin
- marmeladin pinta kuivuu paremmin jos laittaa ritilän voipaperin päälle ja antaa marmeladin kuivua pari päivää ennen sokerointia
- jääkaapissa massa kiinteytyy huoneenlämpöä nopeammin
- kokeile kookossokeria se on valkoisesta sokerista se ekoloogisempi vaihtoehto
- jos tarkkailet sokereitasi tarkemmin kokeile käyttää steviaa makeutukseen
-
jos haluat jostain syystä käyttää luontaisten raaka-aineiden lisäksi talousvärejä niin pari tippaa on riittävä määrä
- ulkonäköön vaikuttaa eniten käytetty sokeri
Perus marmeladikarkit
Luomuhillosokerilla ja Glukoosisiirapilla teet marjamehusta helposti herkulliset marmeladimakeiset itselle tai lahjaksi.
Ainekset:
Pinnalle luomusokeria tai erikoishienoa sokeria
Valmistus:
Sulata marjat kattilassa miedolla lämmöllä. Soseuta marjat ja siivilöi tiheän siivilän läpi.
Voitele silikonivuoat (esim. makeis- tai jääpalavuoat) ja kaada seos vuokiin.Anna jähmettyä huoneenlämmössä vuorokauden ajan.

Simppeli marmeladikarkkiresepti
2 rkl agar-agar jauhetta
2 dl hillosokeria
1 dl marja tai hedelmäsosetta valintasi mukaan
Marmeladimakeiset agar agar hiutaleilla
2 rkl agar agar hiutaleita
Ripottele kiehuvaan seokseen agar agar hiutaleet ja keitä miedolla lämmöllä kokoajan sekoittaen noin 8 minuuttia.
Kaada seos noin 20cm x 28cm olevaan vuokaan leivinpaperin päälle, anna jäähtyä huoneenlämmössä muutama tunti.
Sokeroi erikoishienolla sokerilla ja tarjoile.
* sokeroi aluksi muutama ja anna hetken aikaa olla leikkuulaudan päällä, jos sokeri lähtee sulamaan, niin marmeladi ei ole vielä täysin kuivunut eli anna kuivua vielä seuraavaan päivään asti.
+ pihlajanmarjalikööri-, mustikkalikööri- ja lakkaliköörimaustelientä
limetin raastettu kuori
5 oksaa tuoretta timjamia
Mausteliemi lakka-vaniljamarmeladeihin:
2 dl lakkalikööriä sekä 1 vaniljatangon sisus
Pinnalle erikoishienoa sokeria
Valmistus:
Pihlajanmarjamarmeladit: Mittaa kattilaan pihlajanmarjalikööri ja hyvin pestyn limetin raastettu kuori. Keitä keskilämmöllä 5 minuuttia. Nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.
Mustikka-timjamimarmeladit: Mittaa kattilaan mustikkalikööri ja timjaminoksat. Keitä keskilämmöllä 5 minuuttia. Nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Poista timjaminoksat likööristä.
Lakka-vaniljamarmeladit: Mittaa lakkalikööri kattilaan. Halkaise vaniljatanko ja raaputa joukkoon vaniljatangon sisus. Lisää myös raaputettu vaniljatanko. Keitä keskilämmöllä 5 minuuttia. Nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Poista vaniljatanko likööristä.
Valmista marmeladiliemi: Mittaa vesi, sokeri, glukoosisiirappi ja agar agar kattilaan. Kiehauta. Keitä hiljalleen poristen noin 30 minuuttia, kunnes seos on kirkasta.
Jaa marmeladiliemi tasan kolmeen kulhoon (noin 6 dl lientä/kulho).
Lisää keitetty liköörimausteliemi marmeladiliemen joukkoon kulhoihin, kukin omaansa. Kaada marmeladimassat laakeisiin (0,85 l) foliovuokiin. Anna jähmettyä huoneenlämmössä seuraavaan päivään.
Leikkaa marmeladit paloiksi ja pyörittele ne sokerissa. Anna vielä tekeytyä huoneenlämmössä, jotta sokeripinta kuivahtaa.
Appelsiinimarmeladi kuutiot
20g liivatejauhoa
Kaada kulhoon kaadetun appelsiinimehun joukkoon liivatejauhe ja laita kulho hetkeksi sivuun. Ota kattila liedelle mittaa sokeri ja kaada joukkoon vesi, sitruunan ja appelsiinin raastetut kuoret sekä sitruunamehu.
Kiehauta ainekset ja anna vetäytyä vähintään 3 minuuttia jotta sokeri ehtii sulaa kunnolla. Laita liesi pois päältä ja lisää joukkoon appelsiini liivatejauheneste ja anna sulaa kunnolla joukkoon kauhalla sekoittaen. Siivilöi seoksen joukosta pois kaikki appelsiinin ja sitruunan kuoret.
Käytä vuokaa jonka pohjalle laitat leivinpaperia. Kaada seos vuokaan ja laita jääkaappiin kunnes seos on kunnolla hyytelöitynyt. Ota hyytelöitynyt marmeladikokonaisuus jääkaapista, aseta se sokeroidulle pinnalle(toinen leivinpaperi) ja leikkaa tasaisia neliöitä hyytelöityneestä massasta oman valintasi mukaisesti. Sokeroi nämä syntyneet kuutiot kulhossa ja laita marmeladikarkit jääkaappiin ilmatiiviiseen rasiaan jotta sokeri imeytyy kunnolla pinnoille. Käytä mielellään erittäin hienoa sokeria.
Tarjoile marmeladikarkit jälkiruokien yhteydessä tai anna ystäville joululahjaksi pienissä rasioissa.

Kotoiset marmelot
Pinnalle sokeria
Kuumenna vesi kiehuvaksi. Sekoita joukkoon agar-agar ja sokeri. Keitä sekoittaen, kunnes seos on lankamaista. Jäähdytä.
Lisää omenasose, viinihappo ja karamelliväri. Kaada seos laakealle vadille.
Anna hyytyä viileässä, leikkaa paloiksi tai käytä pientä muottia muotoiluun ja sokeroi.
